Ο οικισμός Βασιλική βρίσκεται στο 10ο χλμ. του αυτοκινητόδρομου από Ιεράπετρα προς Παχειά Αμμο και σε παράκαμψη αριστερά ενός χιλιομέτρου Ν.Α. του χωριού, στο λόφο "Κεφάλι". Δίπλα στον αυτοκινητόδρομο βρίσκεται Μινωϊκός οικισμός, στον οποίο βρέθηκαν πήλινα αγγεία ιδιόρρυθμα και στο σχήμα και στη διακόσμηση και για αυτό οι αρχαιολόγοι ονόμασαν το ρυθμό των αγγείων αυτών "Ρυθμό Βασιλικής".

Στο στενότερο σημείο της Κρήτης ανάμεσα στην Ιεράπετρα και τον Άγιο Νικόλαο, βρίσκεται το χωριό Βασιλική με τα φημισμένα καφενεία και την μικρή πλατεία με τη λιμνούλα γεμάτη χρυσόψαρα.

Στο χωρίο μετά από συστηματικές και σε βάθος χρόνου ανασκαφές βρέθηκαν σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που θεωρούνται μεγάλης σημασίας για τον καθορισμός της πρώιμης μινωικής τεχνολογίας. Κάποια πήλινα αγγεία μάλιστα ήταν τόσο ιδιαίτερα κα που ο ρυθμός τους πήρε το όνομα του χωριού, αφού πουθένα δεν είχαν βρεθεί παρόμοια.

Αξιοθέατα:

- Μινωικός οικισμός στη θέση «Κεφάλι», χρονολογείται από 2300 - 2100 π.Χ. Η ιδιαιτερότητα των αγγείων που βρέθηκαν εκεί οδήγησε τους αρχαιολόγους στην ονομασία του συγκεκριμένου ρυθμού , «ρυθμό Βασιλικής».

- Στη θέση Βενετσάνος υπάρχουν τα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού (4 ος - 6 ος αι.), που πιθανολογείται ότι είναι χτισμένος στα θεμέλια παλαιότερου ειδωλολατρικού ναού.

Φόρμα Επικοινωνίας

Συμπληρώστε τα πρακάτω πεδία
και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.
Ερώτημα / Σχόλιο